Fotogalleri

söndag 17 augusti 2014

Start
Hantverket
Knivgillet
Länkar
Fotogalleri
Anslagstavlan
Schema tider

 

 Besök på smedjan i Almbro

19 mars 2014, en kulen onsdag kväll, styrde sex av knivgillets deltagare och undertecknad kosan mot Almbro, där vi fick se den återupplivade smedjan i full gång.  Smedjan tillhör nu Gällersta forngård, och där drivs kursverksamhet i Studieförbundets regi.
Sven Arne Granström berättade för oss om smedjans historia, hur man tagit hand om den och hur man driver verksamheten nu.
A Pettersson drev smedjan från 1870 och framåt. Han fick en lärling – Almqvist, som sedan blev kompanjon och gifte sig med Petterssons dotter. Huset i närheten var deras bostad.  Man tillverkade mycket ”åkvagnar” som köptes av bönderna i trakten. Ett ex står vid hembygdsgården, osäkert om det är den allra första, eller den allra sista. Huset byggdes till allt eftersom då det behövdes. En son till Almqvist drev sedan smedjan fram till ca 1975. En annan son till Almqvist, som var bilelektriker nyttjade sedan lokalen. Därefter började byggnaden så småningom förfalla och Sven-Arne började engagera sig i den. Det var först tal om att flytta smedjan till hembygdsgården, men efter många turer och sedan man tagit kontakt med ättlingarna, skrevs gåvohandlingar. Sven-Arne, Tor och ett tiotal andra renoverade sedan huset och satte det i stånd och bruk, och sökte pengar för driften.
Tor Wahlstedt , kursledare och tidigare deltagare i Knivgillet, visade oss själva smedjan och vi fick se det pågående arbetet, sista kvällen för terminen. Man har fem härdar, två personer kan arbeta samtidigt i en av dem. Kurser hålls tre dagar i veckan, med sex personer i varje grupp. Många fortsätter termin efter termin.
(Om någon har gammalt järnskrot att bli av med ((eller stenkol!:-)), kan de vara intresserade av att ta emot det.)

                                                                                                            Charlotta Kj  24 mars

.

 

 

 

 

Diverse bilder från Navet Skola o utställningar vi har deltagit...

.

 

 

 

 

Studiebesök hos Sällskapet Örebro Amatörbokbindare  28 november 2005

        Olle Ö. och Charlotta K. hälsade på denna kulna måndagskväll i bokbindarnas lokal på Thulegatan 3, då en av deras arbetsgrupper var igång.
        Alf Aronsson, som är kassör i föreningen, mötte upp särskilt för att ta emot oss och berätta om verksamheten.

.

 

Vinnarna från knivtävlingen -97.

BERGSLAGENS KNIVDAGAR 1997, 30 JULI - 2 AUG. I ÖREBRO.

.

 

 

Start | Hantverket | Knivgillet | Länkar | Fotogalleri | Anslagstavlan | Schema tider

Webbplatsen uppdaterades söndag 17 augusti 2014